Matkustaminen tästä eteenpäin

Nykyihmiselle, tarkennus länsimaiselle, matkustus on suhteellisen arkinen käsite. Matkustelu otetaan jo jonkinlaisena perusoikeutena. Maslowin tarvehierarkiassa etelänloma on tainnut laskeutua perustarpeeksi, ravinnon ja yösijan lisäksi. Itsellekin vierailut muissa maissa ovat kuuluneet elämään lapsesta lähtien ja on vaikea edes kuvitella muullaista tapaa elää. Vuosi rytmittyy mukavasti lomien ja reissujen ympärille. Tai rytmittyi.

Tilanne on ollut tunnetusti ihan uusi jo muutaman kuukauden. Asiasta on ollut monenlaista pakinaa sekä mielipidekirjoitusta ja kaikissa on harvinainen konsensus. Vapaa-ajan matkailu ei koskaan enää palaa entiselleen. Olen samaa mieltä. Eikä ole syytä palatakaan. Koko matkailusta katosi vuosikymmenien aikana niin sanotusti hartaus. Halvat lennot, jopa liian halvat, mahdollistivat nopeat liikut ja näppärät viikonloppumatkat vaikka Lontooseen. Maailman pienentyessä matkailusta on kadonnut aika tehokkaasti löytöretkeilijän tuntema jännitys. Se on liian helppoa.

Todennäköisesti monet matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt valitettavasti lopettavat toimintansa tämän vuoden aikana. Lentojen ja majoitusten hintojen on pakko nousta markkinalakien mukaan. Tämä ei tietenkään ole hyvä uutinen niille, jotka joutuvat esimerkiksi perhesyistä tai töiden puolesta matkustamaan paljon. Suurimman osan kansasta kuitenkaan ei ole mikään pakko matkustaa, mukaanlukien itseni. Se on jo todistettu. Varmasti olisin nykyisessä elämäntilanteessani singahdellut ympäri Eurooppaa minilomille latailemaan itseäni. Maailma päätti toisin ja nyt on huvitukset revittävä lähempää. Mikä ei suuressa kuvassa varmasti ole mitenkään huono asia.

Lähimatkailu on päivän sana, ja miksipä ei olisi. Kotimaa on helposti saavutettavissa ja on luonnon kuormittamisen kannalta armollisempaa. Kävijämäärien kasvaessa palvelut varmasti kehittyvät nopeasti ja kotimaasta tulee todellinen vaihtoehto etelänmatkailulle. Kunhan aurinkolomat unohtaa.. Liikematkailua tullaan ihmettelemään myös suurennuslasin kanssa. Oliko se Barcelonan viikon palaveri sittenkään ihan pakollinen… Onnistuisiko osa tapaamisesta kuitenkin etänä.

Jatkossa ulkomaan lomalle pitää todella haluta ja panostaa siihen. Siitä tulee valinta, matka voi syrjäyttää jonkun toisen hankinnan. Enää lentoa ei välttämättä saa kaiken muun lisäksi. Olen kolunnut lähes kaikki Euroopan maat moottoripyörän selässä ja muutenkin kohtuullisen paljon nähnyt maailmaa. Kaikille onnistuneille matkoille löytyy yhteinen nimittäjä. Ja se ei ole matkakohde. Vaan kenen kanssa matkan taitat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s